GEZONDHEID & VOEDING

VISIE
Een jong kind is voortdurend volop aan het ontwikkelen, leren en groeien. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is daarom van groot belang. Het voedingsbeleid van PLUK & PLUIS is erop gericht kinderen dagelijks gezonde en verantwoorde voedingsmiddelen aan te bieden. Daarbij wordt er geen gebruik van toegevoegde suikers, kleurstoffen en zout en is het overgrote deel biologisch.

FRUITMAALTIJD
In de ochtend eten de kinderen fruit. Ik bied standaard appel, peer, banaan en kiwi aan en vul dit afwisselend aan met ander seizoensgebonden fruit als meloen, druiven, aardbeien, mandarijnen of sinaasappelen. Tijdens de fruitmaaltijd drinken de kinderen water of thee.

BROODMAALTIJD
Tijdens de broodmaaltijd genieten de kinderen van ons zelfgemaakte biologische brood. Kinderen kunnen kiezen tussen diverse soorten veelal biologische smeersels. Hartige smeersels zoals hummus, zuivelspread, vegetarische sandwichspread en kipfilet. Tevens is er honing, appelstroop, zonnebloempasta en vruchtenspread voor ze aanwezig. Tijdens de broodmaaltijd drinken de kinderen halfvolle melk, havermelk, water of thee.

GROENTEMAALTIJD
In de namiddag (rond 15.00 uur) eten de kinderen yoghurt met rauwe en gestoomde groenten. Deze groentemaaltijd kan bestaan uit stukjes broccoli, bloemkool, zoete aardappel, pompoen, avocado, komkommer, tomaat, paprika of wortel. Tijdens de groentemaaltijd drinken de kinderen water of thee.

TUSSENDOORTJES
In de middag (rond 14.00 uur) krijgen de kinderen een tussendoortje. Dit kan een maiswafel, een volkoren cracotte, een volkoren soepstengel of gedroogd fruit zijn.

BABYVOEDING
Voor de jongere kinderen volg ik het ritme en voedingsaanbod dat u thuis hanteert. De zuigelingenvoeding dient de ouder zelf mee te brengen. Tevens kunt u afgekolfde borstvoeding meebrengen en opslaan in de koelkast of vriezer.
Vanaf het moment dat kinderen fruit mogen eten wordt er een verse fruitmaaltijd voor ze bereid. Deze kan naar de wens van ouders worden gepureerd, geraspt of in stukjes worden aangeboden middels de Rapley-methode. Voor deze doelgroep is er volle yoghurt aanwezig. Daarnaast kan er naar wens vanaf de leeftijd van 6 maanden (tegen een kleine vergoeding) een verse groentehap worden klaargemaakt op basis van gestoomde groenten.