NATUURBELEVING

BUITENSPELEN
Bij PLUK & PLUIS is er ruimte voor natuurbeleving en hechten wij veel belang aan buiten spelen. Er is een fijne tuin waar de kinderen dagelijks nieuwe ervaringen kunnen opdoen. In de zomer spelen we met water en in de winter stampen we met onze regenlaarzen in de plassen. Weer of ''geen weer'' wij gaan iedere dag naar buiten, want met geschikte kleding is het altijd mooi weer.

De kinderen leren te genieten van buiten zijn. Met aandacht voor wat er om hen heen gebeurt. Geuren, kleuren, de wisseling van de seizoenen en een vogeltje dat fluit. Dit vinden wij belangrijk omdat kinderen steeds meer blootgesteld worden aan allerlei prikkels. Prikkels waar ze onrustig van worden en die stress veroorzaken. Bij PLUK & PLUIS leren de kinderen dat ze zich van tijd tot tijd moeten ontspannen. Uit vele onderzoeken is gebleken dat baby's buiten zo lekker kunnen slapen, daar zijn gewoon minder (of een ander soort) prikkels.

Bij PLUK & PLUIS neemt avontuur een belangrijke rol in. We wandelen over de grote stapstenen, huppelen door het gras, rennen door het stuivende zand opzoek naar oneffen ondergronden. Zo klimmen wij over heuveltjes en bezoeken wij de natuurlijke speelplaatsen. Met rode wangen, sommige in een overal, laarzen aan, zie je ons buiten struinen, op ontdekkingstocht naar kleine kriebelbeestjes. De tuin wordt regelmatig voorzien van losse natuurlijke materialen, zoals takken, dennenappels en blad, zodat de kinderen vanuit hun eigen fantasie de mogelijkheid krijgen te ontdekken.

DIEREN VERZORGING
Bij PLUK & PLUIS zorg ik samen met de kinderen voor onze dierenvriendjes. Namelijk de katten Spot en Shiva. Ik betrek de kinderen bij de verzorging van de dieren. We zorgen voor vers drinkwater, voer en een lekkernij. Ook buitenshuis zorgen wij voor de dieren. We voeren de eendjes en gaan op bezoek bij de dorpsboerderij. Door de kinderen te betrekken bij de verzorging van de dieren leren zij spelenderwijs een verantwoordelijkheids- gevoel te ontwikkelen.

ZAAIEN EN OOGSTEN
Samen met de kinderen ben ik regelmatig in de weer met het planten, oogsten en onderhouden van verschillende groenten en kruiden. Zo kweken wij bijvoorbeeld worteltjes, komkommer, sla en boerenkool. Spelenderwijs leer ik de kinderen over het onderhouden van natuur en gezond eten. Wat een feest wanneer de kinderen hun geplante gewassen uiteindelijk mogen oogsten en daarna gezellig tijdens de lunch of groentemaaltijd opeten!